Suplementacja witaminy D rodzi wiele wątpliwości, czy brać ją tylko jesienią, zimą, a może przez cały rok? Jaką dawkę? Kiedy należy skonsultować się z lekarzem?
Zwykło się mówić witamina D, ale za tą jedną literką kryje się kilka odmian. Dla nas najważniejsza jest witamina D2, czyli ergokalcyferol i witamina D3, czyli cholekalcyferol. W preparatach dostępnych w aptece najczęściej spotkamy się z witaminą D3. Jej źródłem są ryby, mięso, tran, jaja. Natomiast naturalnym źródłem witaminy D2 są niektóre rośliny, grzyby oraz drożdże. Odpowiednia, zróżnicowana dieta i przynajmniej dwudziestominutowy spacer każdego dnia, powinny wystarczyć do wytworzenia przez organizm odpowiedniej dla nas dawki witaminy D.
Zimą i jesienią słońca jest jak na lekarstwo, a też nikomu nie przychodzi do głowy, by ściągnąć kurtkę i łapać promienie słoneczne, gdy wyjrzy ono zza chmur. Do tego, jeśli dieta nie jest właściwa, istnieje duże ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy D. Bez badań trudno jest jednoznacznie określić niedobór witaminy D. Główne objawy to:
-
ciągłe zmęczenie,
-
bóle kości, stawów,
-
łamliwe kości,
-
problemy z zębami,
-
słaba kondycja,
-
podenerwowanie,
-
częste infekcje,
-
spadek nastroju w okresie jesień-zima.
Tego typu objawy mogą wskazywać na różne przyczyny i nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy odpowiada za nie niedobór witaminy D. Jednak jeśli w okresie jesieni i zimy obserwujemy u siebie spadek odporności, większą drażliwość, zmęczenie to warto pomyśleć o suplementach. Zwłaszcza że witaminę D niełatwo przedawkować. Zdarza się to bardzo rzadko. Stosując się do zalecanych dawek nie ma ryzyka przedawkowania witaminy D. Dla pewności można wykonać badania z krwi, celem oznaczenia jej poziomu i wówczas lekarz określi dawkę, którą powinno się przyjmować każdego dnia.
Dawki ustalone przez Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne:
-
noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca- 400 IU/doba
-
dzieci od 6 do 12 miesięcy- 400-600 IU/doba
-
dzieci, nastolatki do 18 lat- 600–1000 IU/doba
-
dorośli- 800-1000 IU/doba
-
osoby po 65. roku życia- 800-1000 IU/doba przez cały rok.
Zwiększone dawki witaminy D powinny przyjmować dzieci z nadwagą i osoby dorosłe z otyłością. Konieczna jest wówczas konsultacja z lekarzem w celu ustalenia właściwych dawek.
W okresie od kwietnia do października, gdy słońca jest dużo więcej, niestety często się przed nim chronimy, pozostając w zamkniętych pomieszczeniach, spędzając czas w zadaszonych miejscach czy smarując się grubymi warstwami filtrów, chroniąc skórę przed poparzeniami. Czy wówczas nasz organizm ma szansę wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D? Z ostatnich informacji wynika, że filtry nakładane na skórę w okresie letnim nie zmniejszają znacznie produkcji witaminy D, ale już gdy zakładamy ubrania zasłaniające ciało, produkcja spada. Dlatego w okresie wiosennym i letnim trzeba jak najwięcej korzystać ze słońca, ale przy tym chroniąc skórę odpowiednimi filtrami i wychodząc na spacer w godzinach przedpołudniowych, gdy słońce jeszcze tak mocno nie świeci bądź popołudniowych.
Niedobór witaminy D jest jedną z przyczyn krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. W efekcie mięśnie są słabsze i częściej dopadają bolesne kurcze. Poza tym niedobór witaminy D wpływa na rozwój innych chorób, m.in.: cukrzycy, nadciśnienia, a także niektórych nowotworów.
Witamina D3 w aptekach dostępna jest w różnych postaciach: tabletkach, kroplach, aerozolach. Najczęściej występuje w otoczeniu oleju lnianego bądź słonecznikowego. Koszt to od kilkudziesięciu złotych za opakowanie.