Roboty kuchenne już nie tylko rozdrabiają, ucierają, mają funkcje mielenia mięsa, ale również gotują. A to jeszcze nie wszystko. Ile kosztują? Jakie funkcje posiadają tańsze, a jakie droższe modele?
Roboty kuchenne w ostatnich latach dzięki wielofunkcyjności stały się bardzo popularne. Jedno urządzenie zastępujące kilka innych, więc to oszczędność miejsca w kuchni, co ma szczególne znaczenie w małych pomieszczeniach. Obecnie też stawiamy na minimalizm, a więc im mniej urządzeń, tym lepiej.
Wielość funkcji zależy od ceny, ale już podstawowe roboty kuchenne łączą blender i malakser. Coraz częściej maszynkę do mięsa. Roboty kuchenne potrafią:
-
ważyć- co jest dużym ułatwieniem, zastępują wagę kuchenną,
-
mielić- zastępując młynek do kawy, pieprzu, a także maszynkę do mielenia mięsa,
-
kruszą (lód),
-
ubijają- śmietanę czy białka, zastępując mikser,
-
gotować na parze- zastępując szybkowar,
-
wyciskać sok- zastępując wyciskarkę,
-
wyrabiać ciasto,
-
ścierać (ziemniaki),
-
kroić- dzięki różnym nożom możliwość siekania, rozdrabniania,
-
robić kiełbaski,
-
przygotowywać koktajle,
-
robić makaron- zastępując maszynkę do makaronu,
-
piec naleśniki, pizze, chleb,
-
gotować w niskiej temperaturze- zastępując wolnowar.
Rozbudowane roboty kuchenne potrafią zrobić wiele i przydają się, gdy lubisz gotować, dużo czasu spędzasz w kuchni, ale też, gdy gotowanie nie jest mocną stroną. Ułatwiają życie i przygotowywanie posiłków.
Ceny robotów kuchennych zaczynają się od kilkuset złotych. Proste modele, to najczęściej kilka podstawowych funkcji. Za ok 400 zł można kupić robot kuchenny, który miksuje, miesza, kroi w plastry, sieka, rozdrabnia, trze. Co ciekawe w tej półce cenowej można znaleźć roboty z sokowirówką. Modele z niższej półki cenowej wykonane są ze stali nierdzewnej i plastiku. Ten drugi materiał nie gwarantuje długowieczności. Droższe modele wyposażone są w maszynkę do mielenia mięsa, mają funkcję nadziewania kiełbas, czy podświetloną misę. Co ciekawe mogą nie mieć funkcji ścierania ziemniaków, krojenia na frytki czy cięcia w kostkę. Skoncentrowane bardziej na robieniu ciasta, mieszaniu i mieleniu. Za kilkaset złotych można kupić również robota kuchennego, który nie tylko ubija, wyrabia ciasto, blenduje i miksuje, ale również gotuje. Tego typu urządzenie umożliwia gotowanie na parze i podgrzewanie.
Droższe modele, za ok 3000 zł, niekoniecznie mają więcej funkcji, ale wykonane są w całości ze stali nierdzewnej i z lepszym silnikiem. Dla przykładu, model z wyższej półki ma silnik o mocy 1700 W, a tańszy za około 700 zł tylko 800 W. Droższe modele są wyposażone w lepszej jakości podzespoły i bez plastiku, dzięki czemu dłużej służą.
Roboty kuchenne różnią się pod wieloma względami i przy ich wyborze, najlepiej jest kierować się potrzebami.