07
Wt, Lip

Dryf: Mikrouprawy dostarczają zdrowej żywności i zbliżają z naturą

Źródło: dryf.pro

Dryf to innowacyjny zespół badawczy i twórczy działający w obszarze architektury, designu i sztuki. W jego skład wchodzą Karolina Ferenc, Agnieszka Kacprzak, Ryszard Rychlicki i Łukasz Szczepanowicz.


Najnowszym projektem innowatorów jest Mikrouprawa – czyli modułowy system uprawy uprawy roślin będący odpowiedzią na potrzeby współczesnego człowieka egzystującego w silnie zurbanizowanej przestrzeni utrudniającej kontakt z naturą i ograniczającej dostęp do zdrowej ekologicznej żywności.


Mikrouprawa jest modułowym systemem wprowadzającym uprawę roślin jadalnych i związanych z nią aktywności do miejskiego stylu życia. Bazuje na wertykalnej uprawie roślin i pozwala wytwarzać niewielkie ilości zdrowego pożywienia w najbliższym otoczeniu.

Codzienne czynności mieszkańców miast koncentrują się głównie wokół pracy, którą wykonują nie tylko w biurach, ale też w domach, przestrzeniach coworkingowych, kawiarniach czy hotelach.

Aktywności związane z Mikrouprawą oferują oderwanie i urozmaicenie monotonii związanej z pracą, często opartej na powtarzalności oraz siedzącym trybie życia. Jednocześnie projekt proponuje alternatywę dla konwencjonalnych metod produkcji jedzenia odbywających się z dala od miasta i odnosi się do globalnego kryzysu związanego z żywnością.

Integracja przestrzeni biurowych z rolnictwem przenosi produkcję żywności tam, gdzie przebywają ludzie. Zaletą takiego rozwiązania jest codzienny kontakt z powstawaniem roślinnego pożywienia. Pojawienie się uprawy w przestrzeni pracy daje możliwość aktywnego kontaktu z zielenią oraz udziału w cyklu siania, wzrostu i zbiorów. Ponadto, taka uprawa zmniejsza obciążenie środowiskowe rolnictwa, uwalniając grunty od produkcji przemysłowej i związanych z tym szkód dla środowiska wynikających z erozji, stosowania pestycydów, zużycia wody i degradacji gleby. W świetle naszych ograniczonych terenów pod uprawy, utraty różnorodności biologicznej, załamania siedlisk i zanieczyszczeń spowodowanych rolnictwem przemysłowym jest to niezwykle ważne.

W ciągu najbliższych dziesięcioleci liczba ludności wzrośnie do poziomu ok. 10 mld. Aby wyżywić światową populację ludzi niezbędne będzie wykorzystanie nowych technologii hodowli roślin: upraw hydroponicznych i farm wertykalnych. Coraz częściej będzie się również pojawiać trend traktujący żywność pochodzenia naturalnego, nie tylko jako źródło substancji odżywczych, lecz również jako źródło substancji mających bezpośredni pozytywny wpływ psychologiczny lub fizjologiczny na ludzki organizm.

Projekt oferuje elastyczne rozwiązania do uprawy roślin jadalnych, aranżując je tak, by sprzyjały różnym rodzajom pracy – np. pracy w grupie, odosobnieniu, bądź krótkim prywatnym rozmowom między pracownikami. Obiekty wyposażone są w światło karmiące, pozwalające na uprawę w przestrzeniach z ograniczonym dostępem do światła dziennego. Do kultywacji ziół oraz innych roślin zastosowana jest hydroponika czyli uprawa bezglebowa, gdzie korzenie roślin zanurzone są w roztworze wodnym z substancjami odżywczymi. W skład serii wchodzą 2 moduły – Hydroponiczna uprawa ziół i Mobilna stacja z kiełkami.

W skład zaprezentowanych poniżej mebli wchodzą 2 obiekty:

1. Hydroponiczna Uprawa Ziół to obiekt/mebel w formie wieży z konstrukcji drewnianej z 8 aluminiowymi donicami do hydroponicznej uprawy ziół. Donice umieszczone są na drewnianym stelażu z kantówek dębowych. Mebel zaopatrzony jest w świetlówkę wspomagającą wzrost roślin oraz aluminiowy pojemnik na przybory ogrodnicze. Wymiary: długość 50 cm, szerokość 40 cm, wysokość 240 cm

2. Mobilna Stacja z kiełkami to obiekt/mebel w formie wieży z konstrukcji drewnianej z 16 aluminiowymi donicami do uprawy kiełków. Donice umieszczone są na drewnianym stelażu z kantówek dębowych do którego przymocowany jest blat ze sklejki. Cała konstrukcja umieszczona jest na ruchomych kołach. Dodatkowo obiekt zaopatrzony jest w dwie tubularne oprawy ze źródłami światła  LED PLANT wspomagające wzrost roślin oraz aluminiowy pojemnik na przybory ogrodnicze.

Obiekty wyposażono w światło karmiące, pozwalające na uprawę w przestrzeniach z ograniczonym dostępem do światła dziennego. Do kultywacji ziół oraz innych roślin zastosowana jest hydroponika czyli uprawa bezglebowa, gdzie korzenie roślin zanurzone są w roztworze wodnym z substancjami odżywczymi.

 

 

Źródło: dryf.pro

 

Pin It

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież