Roboty kuchenne już nie tylko rozdrabiają, ucierają, mają funkcje mielenia mięsa, ale również gotują. A to jeszcze nie wszystko. Ile kosztują? Jakie funkcje posiadają tańsze, a jakie droższe modele?

Roboty kuchenne w ostatnich latach dzięki wielofunkcyjności stały się bardzo popularne. Jedno urządzenie zastępujące kilka innych, więc to oszczędność miejsca w kuchni, co ma szczególne znaczenie w małych pomieszczeniach. Obecnie też stawiamy na minimalizm, a więc im mniej urządzeń, tym lepiej.

Wielość funkcji zależy od ceny, ale już podstawowe roboty kuchenne łączą blender i malakser. Coraz częściej maszynkę do mięsa. Roboty kuchenne potrafią:

  • ważyć- co jest dużym ułatwieniem, zastępują wagę kuchenną,

  • mielić- zastępując młynek do kawy, pieprzu, a także maszynkę do mielenia mięsa,

  • kruszą (lód),

  • ubijają- śmietanę czy białka, zastępując mikser,

  • gotować na parze- zastępując szybkowar,

  • wyciskać sok- zastępując wyciskarkę,

  • wyrabiać ciasto,

  • ścierać (ziemniaki),

  • kroić- dzięki różnym nożom możliwość siekania, rozdrabniania,

  • robić kiełbaski,

  • przygotowywać koktajle,

  • robić makaron- zastępując maszynkę do makaronu,

  • piec naleśniki, pizze, chleb,

  • gotować w niskiej temperaturze- zastępując wolnowar.

Rozbudowane roboty kuchenne potrafią zrobić wiele i przydają się, gdy lubisz gotować, dużo czasu spędzasz w kuchni, ale też, gdy gotowanie nie jest mocną stroną. Ułatwiają życie i przygotowywanie posiłków.

Ceny robotów kuchennych zaczynają się od kilkuset złotych. Proste modele, to najczęściej kilka podstawowych funkcji. Za ok 400 zł można kupić robot kuchenny, który miksuje, miesza, kroi w plastry, sieka, rozdrabnia, trze. Co ciekawe w tej półce cenowej można znaleźć roboty z sokowirówką. Modele z niższej półki cenowej wykonane są ze stali nierdzewnej i plastiku. Ten drugi materiał nie gwarantuje długowieczności. Droższe modele wyposażone są w maszynkę do mielenia mięsa, mają funkcję nadziewania kiełbas, czy podświetloną misę. Co ciekawe mogą nie mieć funkcji ścierania ziemniaków, krojenia na frytki czy cięcia w kostkę. Skoncentrowane bardziej na robieniu ciasta, mieszaniu i mieleniu. Za kilkaset złotych można kupić również robota kuchennego, który nie tylko ubija, wyrabia ciasto, blenduje i miksuje, ale również gotuje. Tego typu urządzenie umożliwia gotowanie na parze i podgrzewanie.

Droższe modele, za ok 3000 zł, niekoniecznie mają więcej funkcji, ale wykonane są w całości ze stali nierdzewnej i z lepszym silnikiem. Dla przykładu, model z wyższej półki ma silnik o mocy 1700 W, a tańszy za około 700 zł tylko 800 W. Droższe modele są wyposażone w lepszej jakości podzespoły i bez plastiku, dzięki czemu dłużej służą.

Roboty kuchenne różnią się pod wieloma względami i przy ich wyborze, najlepiej jest kierować się potrzebami.

Używamy cookies
Klikając przycisk "OK" wyrażasz zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystasz tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania z serwisu SlonecznyStok.pl.