19
Pn, Lis

Jak powstaje polski kebab?

Odmrożona bułka, warzyw ze świeczką szukać wśród kapusty, sos czosnkowy świeżego czosnku nie widział na oczy, a mięso to nie tylko wołowina czy baranina  czy w Polsce można zjeść dobrego kebaba?

Oczywiście że można, ale przede wszystkim musisz wybierać sprawdzone miejsca. Lokale, w których jest ruch i mają dobre opinie i sam czujesz, że jesz dobre, wartościowe danie. W Polsce kebab jest jednym z najpopularniejszych fast foodów. Lokale prowadzone są zarówno przez obcokrajowców jak i Polaków. Ten dzisiejszy kebab niewiele ma jednak wspólnego z daniem wymyślonym przed blisko półtorej wieku temu przez jednego z mieszkańców Bursy, miasta leżącego na północy Turcji.

Iskender Efendi wynalazł pionowy, obracający się grill. Dzięki niemu potrawa miała być zdrowa, bo tłuszcz z mięsa skapywał pionowo. Z tego zdrowia niewiele pozostało na dzisiejszych talerzach. Zacznijmy od mięsa. Powinna być baranina bądź wołowina. A najczęściej są też inne rodzaje mięs, wszystko jest mieszane, do tego niestety też dodawane są i ulepszacze, i konserwanty, czyli ze zdrowiem ma to mało wspólnego. W kebabie, z wiadomych względów, nie powinno być wieprzowiny. W niektórych lokalach możesz zamówić kebab, ale nie ma rusztu, z którego krojone jest mięso. I jest to niezbyt dobry pomysł. Dostaniesz z dużym prawdopodobieństwem rozmrożone mięso, w którym nie wiadomo co jest, przygotowane na patelni. Skoro już mamy mięso, to w coś trzeba je zapakować, oczywiście w wielu miejscach jest opcja otrzymania kebabu na talerzu z frytkami i surówkami, ale najczęściej podawany jest w bułce bądź cieście. Niestety często się zdarza, że są mrożone, szczególnie w lokalach, w których nie ma tłumów. Takie opakowanie dla kebabu to kolejne dodatki niemile widziane w żywności.

Kebab może być z samym mięsem bądź z warzywami. Myślimy, że z warzywami będzie zdrowo? Niekoniecznie. Warzywa to bardzo często duże ilości kapusty i śladowa ilość pozostałych składników. W dobrym kebabie znajdziesz pomidora, sałatę, ogórek, paprykę, oliwki czy inne warzywa. Kolejna rzecz to, że często sałatki z warzyw przygotowywane są wcześniej, a więc po przeleżeniu paru godzin można zapomnieć nie tylko o ich świeżości, ale i wartościach odżywczych. Dlatego najlepiej jest wybierać miejsca, gdzie jest ruch, wszystko robione jest na bieżąco. Na koniec pozostaje czymś polać danie, a więc sos. Są one przygotowywane na bazie majonezu, oleju z dodatkiem najczęściej czosnku. Opłaca się zapytać, czy sos jest robiony czy kupiony z extra dodatkiem ulepszaczy i konserwantów. Z resztą dobry sos sam się broni i łatwo można rozpoznać go od sklepowego bądź zrobionego najtańszym kosztem.

Kiepskiej jakości kebaby, dla własnego zdrowia, lepiej omijać szerokim łukiem. W Polsce można zjeść naprawdę dobre kebaby i to różnego rodzaju oraz z wieloma dodatkami do wyboru. By jednak odkryć ten najlepszy, trzeba ich pokosztować w różnych miejscach.

 

Reklama: Styl secesyjny

 

Pin It